In dit college onderzoeken we de cultuur van het Nederlandse taalgebied vanaf de 15de eeuw tot op vandaag met een uitgesproken aandacht voor het artistieke leven. We zullen dieper ingaan op verschillende visies op (de betekenis van) cultuur en nadenken over de legitimiteit van categorieën en concepten die in de cultuurwetenschap en het denken/spreken over cultuur worden gebruikt. Met aandacht voor hedendaagse tendensen in de cultuurstudie en geworteld in een openlijk multiculturele samenleving zullen we ook onderzoeken hoe het vaak te eurocentrische, monolithische en patriarchale beeld van onze culturele geschiedenis kan worden bijgesteld en verruimd. Met de kunstgeschiedenis als rode draad, maar zonder daarbij uitsluitend op de nog vaak te eenzijdige canon te focussen, zullen we ook aandacht besteden aan postkoloniale en gendergevoelige perspectieven en cultuuruitingen binnen de geschiedenis van het Nederlandse taalgebied.

Tijdens het college wordt verwacht dat de studenten actief participeren in klassikale discussies en steeds de aangekondigde lectuur en verdiepingsvragen hebben voorbereid. Deze actieve participatie telt mee in de eindbeoordeling.

Het examen is mondeling en bestaat uit enkele vragen waarbij wordt gepeild naar feitenkennis en naar de capaciteit om zelfstandig kritische verbanden te leggen tussen verschillende aspecten die in het college aan bod kwamen.